Historia

Tors blommor & begravningsbyrån perustivat maaliskuussa 2009 puolisot Ann-Sofie ja Stefan Lindgård. Tors blommor & begravningsbyrå -nimellä jatkoimme kukkakaupan Tors Blommor ja hautaustoimiston Vöyrin Hautaustoimiston toimintaa, jotka ostimme entisiltä omistajilta Tor Nymanilta ja Bertel Berglundilta.

Toukokuussa 2012 muuttui nimi City Floristiksi kukkakupan osalta ja hautaustoimiston osalta otimme käyttöön entinen nimi Vöyrin Hautaustoimisto.

Uudenkaarlepyyn hautaustoimisto -nimellä jatkamme Hautaustoimistosta A Sandqvist toimintaa, jonka ostimme Astrid ja Göran Sandqvistiltä marraskuussa 2009.

Tors blommor

Uudenkaarlepyyn hautaustoimiston perustivat Sigfrid ja Aura Bertlin nimellä Nykarleby begravningsbyrå Aura Bertlin. Aura pyöritti ennestään elintarvikekauppaa Porvarinkadulla 24, sairaalan vieressä.
Sigfridillä oli siihen aikaan sivuvirka Kansaneläkelaitoksella ja Uudenkaarlepyyn kaupungilla sekä hän hoiti toimintaa kaupassa Auran kanssa. Tulot olivat vähäiset, joten Sigfrid ja Aura päättivät perustaa yrityksen Nykarleby begravningsbyrå. Yrityksen sijainti oli erinomainen, koska se sijaitsi lähellä Uudenkaarlepyyn sairaalaa.

Kaikki alkoi 1951 siitä, kun puuseppä nimeltään Ahlström Kimosta tuli Bertlinin kauppaan tarjoamaan arkkuja. Kun Bertlin ei ollut kiinnostunut, puuseppä uhasi mennä Osuuskauppaan, sitten Bertlin osti muutama arkkuja. Arkut ostettiin puolivalmiina ja Aura alkoi sisustaa niitä valkoisella kuvioidulla paperilla, jonka hän liimasi puuarkkuihin tapettiliimalla. Jalkakäyttöisellä Tikkakoski ompelukoneella hän ompeli koristenauhoja arkkujen reunoihin. Aura alkoi myös verhoilla arkut kankailla, eri kangaslaaduilla ja vivahteilla.

Kauppa lopetettiin jo vuonna 1958, mutta hautaustoimiston toiminta jatkui.

Tästä muodostui perheyritys, missä vanhin poika Sven varhaisessa vaiheessa sai alkaa auttamaan Sigfridia kuljettamaan arkkuja eri sairaaloista ja joskus kotoa hautausmaille kunnan eri osiin ja lähialueisiin kuten Uuteenkaarlepyyhyyn, Munsalaan, Jepualle, Markbyyn, Purmoon jne.

Nykarelby begravningsbyrå

Kuljetuskalusteena käytettiin aluksi kaupan pakettiautoa, joka oli Itäsaksalainen EMW. Kun elintarvikekauppa päättyi vuonna 1958, muutti Lampisen korjaamo pakettiauton ruumisautoksi. Myöhemmin ostettiin käytetty Peugeot kyseiseen tarkoitukseen, kun EMW:n toimintavarmuus ei enää vastannut vaatimuksia.

Kun Sven jätti lapsuudenkotinsa ylioppilastutkinnon jälkeen vuonna 1965 jatkoivat veljekset Matti ja Henrik auttamalla toimistolla vielä monta vuotta.
Sigfridillä oli silloin virka toimistopäällikkönä sairausvakuutustoimistolla. Hän tarpeen mukaan auttoi hautaustoimistolla Alf Ekstrandia, joka myöhemmin otti haltuun hautaustoimiston.

Alf Ekstrand pyöritti hautaustoimistoa omassa kodissa Smedsbackanilla Uudessakaarlepyyssä joulukuuhun 1975 saakka, kunnes hän myi sekä talon, että toimiston Göran ja Astrid Sandqvistille ja Alf itse muutti Ruotsiin.

Kun Göran ja Astrid joulukuussa 1975 ottivat haltuunsa hautaustoimiston he muuttivat nimen Hautaustoimisto A. Sandqvistiksi.

Astrid oli ainoastaan 19 vuotta vanha, kun he jatkoivat toimintaa. Se oli aika yleistä, että ihmiset kysyivät onko isä tai äiti kotona, kun he tulivat hautausasioissa.

Yritys jatkui Smedsbackanilla vuoteen 1984 asti, kunnes toimintaa laajennettiin huonekaluliikkeellä ja koko yritys muutti kaupunkiin. Siellä toiminta jatkui pääasiallisesti pankkikadulla vuoteen 2007 saakka, kunnes kiinteistö myytiin pois ja koko toiminta muutti Pietarsaarentielle 26 Abekon entisiin tiloihin.

Hautaustoimisto A Sandqvistilla oli myös sivutoimisto Oravaisissa vuodesta 1977 lähtien 1990-luvun alkuun.

Hautaustoimisto A Sandqvist toimi 34 vuotta, 30. marraskuuta 2009 saakka, kunnes toiminta siirtyi Stefan ja Ann-Sofie Lindgårdille.

Kun Stefan ja Ann-Sofie ottivat haltuunsa toiminnan, he ottivat takaisin vanhan alkuperäisen nimen Uudenkaarlepyyn hautaustoimisto ja toiminta jatkui Pietarsaarentiellä 26 Uudessakaarlepyyssä. Elokuussa 2011 muutti toiminta omiin tiloihiin Topeliuksenpuistikolla 23.

Stefan ja Ann-Sofie ovat neljännet yrittäjät viemässä hautaustoimiston toimintaa eteenpäin Uudessakaarlepyyssä.