Historik

Tors blommor & begravningsbyrå grundades i mars 2009 av makarna Ann-Sofie och Stefan Lindgård. Tors blommor & begravningsbyrå blev fortsättning på blomsterhandel Tors Blommor samt begravningsbyrån Vörå Begravningsbyrå som vi förvärvade av tidigare ägarna Tor Nyman samt Bertel Berglund.

I maj 2012 registrerades firmanamnet om till City Florist och begravningsbyrån återfick ursprungsnamnet Vörå Begravningsbyrå.

Nykarleby begravningsbyrå är fortsättning på Begravningsbyrå A Sandqvist som vi förvärvade av Astrid och Göran Sandqvist i november 2009.

Tors blommor

Nykarleby begravningsbyrå med anor från 1950-talet grundades av Sigfrid och Aura Bertlin under namnet Nykarleby begravningsbyrå Aura Bertlin. Aura drev sedan tidigare en matvarubutik på Borgaregatan 24 bredvid sjukhuset.
Sigfrid hade vid den tiden bitjänster i Folkpensionsanstalten och Nykarleby stad samt skötte verksamheten i butiken tillsammans med Aura. Förtjänsten behövde drygas ut, så Sigfrid och Aura beslöt att grunda Nykarleby begravningsbyrå. Läget som närmaste granne till Nykarleby sjukhus var mycket lämpligt, då många passerade redan den tiden sjukhuset på sin sista färd.

Det hela fick sin början 1951 då en snickare vid namn Ahlström från Kimo, kom till Bertlins butik och bjöd ut likkistor. Bertlin var inte intresserad, så snickaren hotade med att gå till Andelslaget, men då köpte Bertlin några kistor. Kistorna levererades i halvfärdigt träutförande och Aura började klä dem med vitt mönstrat papper som limmades på med tapetklister. På en fottrampad Tikkakoski symaskin syddes prydnadsband som fästes på kistornas kanter. Kistorna började också draperas med tyg i olika kvaliteter och nyanser, mest i vitt eller beige.

Butiken upphörde redan 1958 men man fortsatte med begravningsbyrån.

Det hela blev ett familjeföretag, där äldste sonen Sven tidigt fick börja hjälpa Sigfrid med kisttransporter och kistläggning från olika sjukhus, ibland hemifrån, till bårhusen på närliggande kyrkogårdar i kommunens olika delar och närområden, såsom Nykarleby stad, Munsala, Jeppo, Markby, Purmo osv.

Nykarelby begravningsbyrå

I början användes butikens paketbil, en östtysk EMW som transportmedel. Då matvarubutiken upphörde 1958 gjordes paketbilen om till en helt specialiserad liktransportbil på Lampinens bilverkstad på stationsområdet. Senare införskaffades en begagnad Peugeot för ändamålet då EMW:ns funktionssäkerhet blev allt mera ifrågasatt.

Då Sven lämnade hemmet efter studenten 1965 fortsatte bröderna Matti och Henrik att hjälpa till med uppdragen i flera år.

Sigfrid hade numera huvudtjänst som byråföreståndare för sjukförsäkringsbyrån, så det behövdes extern hjälp på begravningsbyrån, bl.a. av Alf Ekstrand, som senare övertog begravningsbyrån.

Alf Ekstrand drev begravningsbyrån i sitt hus på Smedsbackan i Nykarleby fram till december 1975 då huset inklusive begravningsbyrån såldes till Göran och Astrid Sandqvist i samband med att Alf flyttade till Sverige.

Då Göran och Astrid i december 1975 övertog begravningsbyrån ändrades namnet till Begravningsbyrå A. Sandqvist.

Astrid var endast 19 år gammal då verksamheten övertogs, så det hände ofta att folk frågade efter mamma eller pappa när de kom i begravningsärenden.

Företaget fortsatte på Smedsbackan fram till 1984 då verksamheten utökades med en möbelaffär och hela företaget flyttades in till staden där verksamheten fortsatte i huvudsak på Bankgatan fram till 2007 då fastigheten såldes och hela verksamheten flyttades till Jakobstadsvägen 26 i Abekos före detta utrymmen.

Begravningsbyrå A. Sandqvist drev också en filial i Oravais, från 1977 till början av 1990-talet.
Begravningsbyrå A. Sandqvist verkade i 34 år fram till den 30 november 2009 då verksamheten övertogs av Stefan och Ann-Sofie Lindgård.

I samband med att Stefan och Ann-Sofie övertog verksamheten ändrades namnet åter till Nykarleby begravningsbyrå med fortsättning i samma utrymmen på Jakobstadsvägen 26 i Nykarleby. I Augusti 2011 köptes egna utrymmen på Topeliusesplanaden 23 och verksamheten flyttades dit.
Stefan och Ann-Sofie är de fjärde i ledet att föra vidare begravningsbyrå verksamheten i Nykarleby.